ma-pe 8-17, la 10-15

Viron toinen hormisaneerauskoulutus onnistui sateisesta säästä huolimatta

Julkaistu: 18.06.2012

Virossa Valgan maakunnassa Nõunin kylässä pidettiin maanantaina 11.6. hormisaneerauskoulutus, johon otti osaa 12 virolaista nuohoojaa/tulisijamuuraria. Koulutus järjestettiin yhteistyössä Tarton lämmitys-ja ilmanvaihtojärjestelmien tiedotuskeskuksen kanssa ja se oli järjestyksessään toinen Lindfors Steel Oy:n tukema hormisaneerauskoulutus Virossa. Saneerauskouluttajana toimi rakverelainen nuohooja Aivar Sekk.

Virossa on paljon huonokuntoisia savupiippuja, jotka tarvitsevat saneerausta. Tuttu näky erityisesti vanhojen talojen katoilla ovat murentuneet tai halkeilleen piiput, joita ei ole ollut piipunhattu suojaamassa. Virossa savupiiput on perinteisesti rakennuttu valkotiilistä, joka ei ole yhtä kestävää kuin Suomessa yleisesti käytetty punatiili.

Hormisaneeraus onnistuu helposti uudella ilmapallomenetelmällä

Kun savupiippu on päässyt vaurioitumaan ja halkeilemaan, voidaan se purkamisen sijasta kunnostaa. Tähän on kaksi keinoa: savuhormin sisäpintojen massaaminen horminkorjausmassalla ns. liukuvalumenetelmällä tai savuhormin sisäputkitus haponkestävällä teräsputkella. Saneeraustapa riippuu aina kohteesta. Tartossa saneerauskohteena oli tasakattoinen pienkerrostalo, jossa saneerattiin neljä hormia Beza Ceramic -hormisaneerausmassalla.

Massauksen etuna hormin sisäputkitukseen verrattuna on savuhormin poikkipinta-alan säilyminen lähes alkuperäisessä koossaan. Massa peittää halkeamat ja mahdolliset vuotokohdat, jolloin hormista tulee tiivis ja sen veto paranee. Massaus suoritettiin Beza Ceramic -saneerausmassalla liukuvalumenetelmällä ilmapalloa apuna käyttäen. Tässä menetelmässä ilmapallo pudotetaan hormiin ylhäältä piipun päästä, jolloin vältytään työaukon tekemiseltä. Beza Ceramicilla on erinomainen kiinnitysominaisuus ja mekaanisen rasituksen kesto. Nuohoojat ja tulisijamuurarit kehuvat Beza Ceramicia myös siksi, että se vähentää saneerauksen työvaiheita, sillä hormia ei tarvitse etukäteen kastella ennen saneerausta eikä massaaminen vaadi kuin yhden vedon. Beza Ceramic on tyyppihyväksytty ja nokipalotestattu (NT FIRE 020) korkealuokkainen keraaminen massa muurattujen savu- ja ilmanvaihtohormien sekä kaakeliuunien vuotavien sisäosien tiivistämiseen. Sille myönnetään 10 vuoden materiaalitakuu.

Beza Ceramicilla massauksessa on tärkeää, että massaus suoritetaan kuivaan hormiin ja että massauksen jälkeen hormin annetaan kuivua vähintään 12 tuntia ennen tulisijan käyttämistä. Suositeltavaa on kuitenkin antaa piipun kuivua kolme vuorokautta, jotta taataan massauksen onnistuminen. Nõunissa saneerauskoulutuksen aikaan satoi kovasti vettä, mutta hormit suojattiin sateelta ennen massauksen aloittamista ja heti sen jälkeen. Viileä sadesää ei myöskään lannistanut sadetakkeihin pukeutuneita osallistujia, joiden mielestä uusi saneeraustapa oli mielenkiintoinen ja helppo toteuttaa.

Beza Ceramicia Suomessa ja Virossa myyvä ja markkinoiva Lindfors Steel Oy suosittelee massausta kaikkiin puukäyttöisiin tulisijoihin sekä PETE-piipunhattua jokaiseen savupiippuun ennaltaehkäisemään sään tuottamat vauriot.DSCF3350
Kuva 1: Murentunut piippu voi näyttää jopa tältä.

DSCF3264
Kuva 2: Hormi ennen saneerausta.

DSCF3384
Kuva 3: Hormisaneeraus ilmapallomenetelmällä. Ilmapallo vedetään pois hormista.

DSCF3309
Kuva 4: Hormi saneerauksen jälkeen. Massa on peittänyt vuotokohdat.

DSCF3344
 Kuva 5: Sadetakkiset hormisaneeraajatkoulutettavat seuraavat tarkasti massausta.

DSCF3400
Kuva 6: Sää oli Nõunissa koko päivän sateinen.